Facebook

Follow on Bloglovin

Kérdés, megjegyzés?

Írj @-t: mesi.kralle@gmail.com

Szépségkamra blog - ask.fm

Utolsó kommentek

Címkék

acetonos lemosó (1) aden (4) ajakápoló (1) akció (1) alapozó (1) allergia (2) anyák napja (1) ápoló olaj (1) arany (1) arcápolás (1) arckrém (1) árkád (1) ars poetica (1) astor (5) avon (5) avon paletta (1) balea (2) balerina (1) baltic sand (1) barack (1) barna (2) batz (1) bb krém (1) beutyblog (1) black dot (1) bőrápolás (1) caca marron (1) carmex (2) catrice (1) clinique (2) csajos (1) csillám (9) csináld magad (1) divat (1) DIY testápolás (1) egészség (1) ekcéma (1) életmód (4) eredményhirdetés (1) érzékeny bőr (2) essence (11) facebook (1) fázisfotó (1) fehér (1) fekete (1) flormar (3) fodrász (1) garnier (1) gesztenyebarna (1) glitter (2) glitter sandwich (1) gyógyszertári krém (1) h&m (1) hajfestés (1) hajfestés természetesen (1) hajszín (1) havi favorit (1) háztartás (1) henna (2) hiba (1) hip trip (1) humor (1) illóolaj (1) isadora (1) isana (1) kedvenc (1) kedvencek (1) kedvezmény (1) kék (4) kép kedd (1) kézápolás (1) kézkrém (1) kiegészítő (1) környezetbarát (1) körömlakk (4) körömlakklemosás (1) krém (1) lakklétszámlálás (1) leggings (1) lejárati idő (1) lejárt termék (1) lila (2) loreal (5) Loreal (1) Lovely (1) lovely (4) lush (1) make-up (1) manhattan (1) manikűr (13) maybelline (3) meddig áll el (1) melír (1) mese (1) mintás köröm (1) miss sporty (1) mosódió (1) napégés (1) napolaj (1) naptej (1) new york color (1) NOTD (14) nude (3) NYC (3) nyereményjáték (1) nyerményjáték (1) nyomda (1) ombia (1) ombre (1) önéletrajz (1) opi (1) organikus (1) orsay (1) otthoni hajfestés (1) paletta (2) papucs (1) pasztell (3) pattanás (1) pettyes (4) pink (1) piros (1) púder (1) random (1) rózsaszín (5) rózsaszín álom (1) smink (4) sötétszőke (1) strand (1) strassz (1) sun ozon (1) swatch (1) szavatosság (1) szemceruza (1) szemhéjpúder (1) szempillaspirál (2) szépség (2) szépségkamra (2) szürke (1) takarítás (1) tárcabarát (1) teafaolaj (1) természetes smink (1) testápolás (2) testápoló (1) teszt (1) tisztítószer (1) UVA (1) UVB (1) virágos (1) vízálló (1) vörös (1) vörös köröm (1) zene (1) zöld (1) zsákmány (1) Címkefelhő

Gyermekkoromtól fogva allergiás vagyok, bedagadt szemek, orrfolyás, bőrpír, hólyagok, asztma, ekcéma - tényleg szinte mindenből kijutott nekem. Szerencsére a betegség nagy részét kinőttem, a tünetek jóval ritkábban jelentkeznek már, és sokkal enyhébb lefolyással. A hosszú idő alatt, amíg megpróbáltam együtt élni a betegséggel rengeteg fajta módszert, gyógyszert és krémet kipróbáltam.

Huszonéves koromra a komolyabb parlagfű- és a lószőrallergiám maradt meg, az ekcémám pedig pár éve erősödött fel igazán. Nekem diszhidrózisos ekcémám van, vagyis apró hólyagok jelennek meg az ujjaim szélén és a tenyeremen, amik veszettül viszketnek, és mivel ezek kifakadnak így hajlamosak begyulladni is.

A hólyagok után a szárazság időszaka köszönt be, ekkor az egész tenyeremről és az összes ujjamról lehámlik a bőr, nem éppen fájdalommentesen. Főként stresszes időszakban vagyok hajlamos az ekcémára, ha ilyenkor kerül a közelembe olyan anyag, amire érzékeny vagyok, akkor nagyon elfajul a helyzet.

Az ekcémát a hám allergiás alapon történő gyulladása okozza, amelynek egyaránt lehetnek külső és belső kiváltó okai is. Hazánkban a bőrgyógyászhoz forduló emberek 15-20 százalékának van ekcémás betegsége.

A legtöbben valamilyen illatanyagra vagy krómra illetve a kobaltra érzékenyek, de gyakori a formalin- és a festékallergia is.

Ha valaki ekcémával orvoshoz fordul, akkor az doktor általában valamilyen "zsírozó" kenőcsöt ír fel, hogy enyhítse  a bőrszárazságot és könnyebbé tegye a hámlást. A lelkiismeretes orvos kinyomozza az ekcéma okozóját, és általában ennek elhagyása csökkenti vagy megszünteti a tüneteket. Ha lehetőséged van megválasztani a krémet, akkor törekedj arra, hogy szteroidmentes legyen (az Exxema repair illetve az Elidel az, nekem mind a kettő jót tett).

page.jpg

Nekem fémallergiám nincs, viszont allergiás vagyok a pálmaolajra (igen, ez az én formám, mert szinte mindenben van), és jó pár illatanyagra és titkos összetevőre, amire eddig még nem derült fény, csak sejtéseim vannak.

Történt még a kivizsgálásom elején, egy durva roham után, hogy szépen rendbe jöttem, majd gondoltam, hogy éppen itt az ideje egy arcradírozásnak. Esti ártatlan radírozásnak indult, amiből reggelre zokogás lett - mind a két kezem odavolt, és kezdődött a hosszú háborúm kémkedéssel és gyanakvással tele az arctisztítók ellen.

Mert én szinte minden arctisztítóra érzékeny vagyok, a radírok totálisan tönkreteszik a kezem, a lemosók java része után pedig éktelenül viszket - ha neked is van ekcémád és találkoztál a vissza-visszatérő ekcéma esetével (főleg nagy arctisztítások után), akkor ajánlom figyelmedbe a Garnier Exfobrushers-jét. Ennek a radírozó funkcióját nem a benne lévő érdes darabok, hanem a tetején lévő kefe fejti ki, vagyis ne kell kézzel érintened a radírt! - Probléma megoldva. :) 

 page2.jpg

Amik beváltak nekem:

Arclemosók: én eddig kettőt találtam, ami nem hozza ki az ekcémámat, az egyik az Alverde Clear iszapos arclemosója, a másik a gyógyszertári mosdókenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum), amit lehet készen is kapni - ezt készítem el arclemosónak.

Zuhanyzás: tusfürdőkkel általában szerencsém van, de mindig próbálok olyat választani, amiben minél kevesebb "gonosz" dolog van, például: parabén, színezék, sls. 

Kézápolás: ekcémás időszakban fertőtlenítő hatású szappannal, és a csodás gyógyszertári lemosóval történő lemosás, jó minőségű, jó összetevőjű kézkrémek. Használok olyat is, amiben van pálmaolaj származék, de valószínűleg annyira elenyésző, hogy nem bánt. Az Isana Med és az Alterra gránátalmás kézkréme nagyon jó. 

Az én csodaszereim:

  •  Baba Bőrápoló Krém Kamilla Kivonattal (formaldehidre érzékenyek ne használják!) a pikkelyesedő, extrém száraz bőröm megmentője és nyugtatója.
  • Sudocrem - a gyulladt ekcémás bőrt képes egy éjszaka alatt megnyugtatni és megrövidíti a gyógyulási folyamatot, egyébként sok más bőrproblémára is megoldást jelenthet.

Hajmosás: részemről azok, amikben kis gyöngyök vannak azok felejtősek (ugyanúgy hatnak, mint a radír), nekem Lush-os Big samponom van, szuper a hajamnak és nem bántja a kezem. Mellette még Alverde samponokat használok :), nagyon jók az összetevőik. 

Ami a külső ápoláson kívül segíthet az a B-vitamin a bőr gyorsabb regenerálása miatt és a gyors kaják hanyagolása, ugyanis sokszor az ételérzékenység ekcéma formájában jön ki. És persze a vakarózást, törülközővel vadul dörzsölést el kell felejteni, sajnos csak pillanatnyi enyhülést hoznak, utána csak rosszabb lesz. :/

Nektek van valamilyen tippetek a tünetek enyhítésére?

Címkék: allergia ekcéma bőrápolás kézápolás érzékeny bőr kézkrém

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepsegkamra.blog.hu/api/trackback/id/tr395263784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombakomba 2013.05.06. 15:33:25

Szia, hasonló cipőben járok, mint te, már sok éve.
A tüneti kezelések között nekem bevált még a perilla krém (a biomednek van, és nem drága, ha jól tudom a perilla a japán feketecsalán egyik neve).

Valódi változást azonban az életmódom, az étkezésem átalakítása hozott. Más okból kezdtem áttérni egyfajta "természetesebb" étkezésre, és nagyjából a glutén elhagyása volt az a pont, ahol egyszercsak "mellékhatásként" elmúltak az ekcémáim, több évtized után! Azóta is, ha véletlen lecsúszik egy rántott husi, vagy egy-két pogácsa, másnapra ott a viszketés, és egy hét, mire elmúlik. Nem éri meg :)
A gluténen kívül amit még megfigyeltem, hogy a finomított szénhidrát és az ízfokozó és tartósító adalékszerek is súlyosbítják a helyzetet.
Mára az ételem kb. 75-80 %-a nyers zöldség, a többi párolt-pirított zöldség, gyümölcs, némi olajos mag, kevés nem gluténes gabona (mindig sok zöldséggel együtt, némi hal, tojás, kevés hús. Feldolgozott élelmiszer nagyon elvétve pottyan be, bolti kolbász se sűrűn (bizonytalan, mi minden van benne). Nem fogyasztok mesterséges édesítőszereket. Nagyon kevés édeset eszek, az jellemzően gyümölcs, aszalt gyümölcs, kevés méz, stevia, időnként egy kis xilit. Tej nincs, tejtermék elvétve. Hüvelyes jellemzően nincs, illetve nagyon ritkán, hosszú áztatás és kuktában főzés után.
Időnként megkérdezik ismerősök, hogy paleo étkezést folytatok? Nem, nem paleo, bár sok mindenben hasonlít. Az enyémben sokkal több a nyers, élő étel :). De kezdésnek a paleo is jó, mert sok receptjük van, sok alapanyagot lehet már venni, van komoly irodalma. Aztán mindenki próbálja azt, amire jól reagál a szervezte :).
Néhány biztos pont azért van:
- A finomított szénhidrátok senkinek nem jók.
- A nyers étel már legalább enzimtartalma miatt mindenképpen jobb.
- A zöldségeket nem lehet túlzásba vinni.
- A gluténre mindenki gyulladáskelő fehérjék (cytokinek) termelésével reagál (ugyanis a mag éppen védekezésképpen tartalmazza).
- Minden mag tartalmaz valamiféle védekezésre való kémiai anyagot, legalább enzimgátlót, ezért mindig jobb az áztatott, mint a friss.

KralleMesi 2013.05.06. 21:27:00

@gombakomba: Én is változtattam az étkezési szokásaimon, bár én nem vagyok olyan erős, mint te. A rengeteg zöldség és gyümölcs az alap, a finomított illetve fehér lisztet mellőzöm én is. Emellett kerülöm a készételeket (a gyorskajákat főleg), így a tartósítószerek és ízfokozók nagy részét kizárom. :)
A perilla krémnek pedig utána nézek, köszönöm a tippet és az értékes kommentet. :)

gombakomba 2013.05.07. 12:35:11

@KralleMesi:
Ha egy hónapig meg tudod oldani, hogy kihagyod a glutént, az alatt már biztosan kiderül, hogy nálad összefügg-e, vagy sem.
(Glutén van búzában - a tönköly, a durum, a pur-pur is búza! -, árpában (más néven gersli), rozsban, és kis mennyiségben zabban), és adalékanyagként nagyon sok készételben, felvágottban, bolti kolbászban, stb., bár szerencsére ezeket már így is kerülöd :) )

Még a bőrápoláshoz jutott eszembe: nekem a legjobban a hidegen sajtolt olajok váltak be, az ekcémás bőrfelületekre is, egyszerűen, tisztán csak olajok. Pár csepp elég belőlük. Mostanában extra szűz olívaolajjal kenegetem magam, nagyon jó. A sheavaj is jó, csak drágább és kemény, és jó minőségű olívaolajhoz sokkal könnyebb hozzájutni :). Nem szívódik fel azonnal, de azért elég gyorsan.
És ezekben nincs tartósítószer, kőolajszármazék, stb.

Babavárás alatt pocakkencézésre is egyszerű olajat használtam, hidegen sajtolt mandulaolajat (gyógyszerész ajánlotta!), és az amúgy repedezésre hajlamos bőröm a pocakon egyáltalán nem repedt meg :). Azóta másoknak is ajánlottam, és egyelőre nem tudok olyanról, akinek nem vált be.

Azért attól, hogy természetes, még nem szabad bármit magára kenni az embernek, mert pl. a kakaó sok teobromint tartalmaz, ami gátolja a mellékvese fejlődését, ezért pl. kakaóvajat terhesség alatt rendszeres pocakkenésre nem használnék, még ha amúgy nagyon sok jó hatása is van. A sárgabarackmagban sok az A vitamin, az sem jó a magzatnak. Az édesmandula olaja biztonságos.
süti beállítások módosítása