Facebook

Follow on Bloglovin

Kérdés, megjegyzés?

Írj @-t: mesi.kralle@gmail.com

Szépségkamra blog - ask.fm

Utolsó kommentek

Címkék

acetonos lemosó (1) aden (4) ajakápoló (1) akció (1) alapozó (1) allergia (2) anyák napja (1) ápoló olaj (1) arany (1) arcápolás (1) arckrém (1) árkád (1) ars poetica (1) astor (5) avon (5) avon paletta (1) balea (2) balerina (1) baltic sand (1) barack (1) barna (2) batz (1) bb krém (1) beutyblog (1) black dot (1) bőrápolás (1) caca marron (1) carmex (2) catrice (1) clinique (2) csajos (1) csillám (9) csináld magad (1) divat (1) DIY testápolás (1) egészség (1) ekcéma (1) életmód (4) eredményhirdetés (1) érzékeny bőr (2) essence (11) facebook (1) fázisfotó (1) fehér (1) fekete (1) flormar (3) fodrász (1) garnier (1) gesztenyebarna (1) glitter (2) glitter sandwich (1) gyógyszertári krém (1) h&m (1) hajfestés (1) hajfestés természetesen (1) hajszín (1) havi favorit (1) háztartás (1) henna (2) hiba (1) hip trip (1) humor (1) illóolaj (1) isadora (1) isana (1) kedvenc (1) kedvencek (1) kedvezmény (1) kék (4) kép kedd (1) kézápolás (1) kézkrém (1) kiegészítő (1) környezetbarát (1) körömlakk (4) körömlakklemosás (1) krém (1) lakklétszámlálás (1) leggings (1) lejárati idő (1) lejárt termék (1) lila (2) loreal (5) Loreal (1) Lovely (1) lovely (4) lush (1) make-up (1) manhattan (1) manikűr (13) maybelline (3) meddig áll el (1) melír (1) mese (1) mintás köröm (1) miss sporty (1) mosódió (1) napégés (1) napolaj (1) naptej (1) new york color (1) NOTD (14) nude (3) NYC (3) nyereményjáték (1) nyerményjáték (1) nyomda (1) ombia (1) ombre (1) önéletrajz (1) opi (1) organikus (1) orsay (1) otthoni hajfestés (1) paletta (2) papucs (1) pasztell (3) pattanás (1) pettyes (4) pink (1) piros (1) púder (1) random (1) rózsaszín (5) rózsaszín álom (1) smink (4) sötétszőke (1) strand (1) strassz (1) sun ozon (1) swatch (1) szavatosság (1) szemceruza (1) szemhéjpúder (1) szempillaspirál (2) szépség (2) szépségkamra (2) szürke (1) takarítás (1) tárcabarát (1) teafaolaj (1) természetes smink (1) testápolás (2) testápoló (1) teszt (1) tisztítószer (1) UVA (1) UVB (1) virágos (1) vízálló (1) vörös (1) vörös köröm (1) zene (1) zöld (1) zsákmány (1) Címkefelhő

Egy átlagos háztartásban körülbelül 10-15 fajta tisztítószert használunk, mit szólnál hozzá, ha ezt számot jelentősen lecsökkenthetnéd? Használj mosódiót!

A mosódió a szappanfa termése, a beérett bogyók héját használhatjuk tisztításra, ugyanis a héjak szaponint tartalmaznak, amely víz hatására enyhén habzani kezd. A szappanfa bogyójának fertőtlenítő, tisztító, rovarűző és szagtalanító hatása van.

waschnusse 2.jpg

Mire lehet használni a mosódiót?

Mosáshoz: használhatjuk 30 °C – 95°C-ig bármilyen anyagú ruhák mosásához, öblítőt nem szükséges használnunk, a ruhák illatmentesek és puhák lesznek tőle. Kézi mosás esetén kb. 12 darab diót forraljunk fel 1,5 liter vízzel, majd hűtsük ki, ez a főzet kb. 30 mosáshoz elegendő.

Ablaktisztításhoz, felmosáshoz: ugyanúgy kell eljárni, mint a kézi mosásnál. Ugyanezt a főzetet használhatjuk ablakpucoláshoz és felmosáshoz is.

Kisállatok fürdetése: a diókat áztassuk be, 1 liter vízhez 2-3 diót áztassunk be éjszakára, majd ehhez öntsünk meleg vizet. Ügyeljünk arra, hogy a kisállat szemébe, fülébe ne kerüljön a vízből.

Levéltetvek ellen: a kézi mosáshoz elkészített főzetből öntsük egy evőkanálnyit egy szórófejes üveg aljába, majd hígítsuk fel, és ezzel permetezzük le a növény leveleit.

soap nut tree2.jpg

A mosódió további előnyei:

  • 100%-ig allergiamentes, így azok is használhatják, akik allergiások a szappanra. A szappanallergia általában a szappankészítés során használt illat- és mellékanyagok miatt jön ki, a mosódió pedig semmi ilyesmit nem tartalmaz.
  • baktériumölő hatása miatt a szennyvizet is tisztítja.
  • teljesen hasznosul, mivel a héja a komposztban a lebomlik, a magját pedig ekcéma és pikkelysömör elleni krémek elkészítésénél használja fel a gyógyszeripar.
  • munkát biztosít a szegény régiókban, mert a mosódiót India szegény területein termesztik, ahol kézzel szedik, törik fel és magozzák ki.

 

Címkék: életmód háztartás takarítás organikus környezetbarát mosódió tisztítószer

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepsegkamra.blog.hu/api/trackback/id/tr795360731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

staticky 2013.06.15. 12:44:33

A baj csak az hogy nem mos ki semmit tisztára.

petkep 2013.06.15. 13:38:39

@staticky: Tisztára mos az, csak nem mindegy, hogy milyen vízzel. A kemény vízzel persze, hogy nem működik, ahhoz még a hagyományos mosóporból is többszörös mennyiséget kell használni. Ma már nem megfizethetetlen egy élelmiszer-ipari vizet eredményező vízlágyító sem, amihez nem kell külön ágat kiépíteni a konyha felé, az a kevés meg, amivel többe kerül, nagyon hamar megtérül azzal, hogy töredéke az üzemeltetési költsége a hagyományos vízlágyítókhoz képest:
viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1153002
Persze az egyszerű vízlágyítók vizével is működik a dolog, csak a drága üzemeltetés elviszi a haszon egy részét, ami persze nem csak a mosódió használatából adódik. Az előnyös hatás érvényesül fürdésnél, takarításnál, mosogatásnál is, és rengeteget lehet spórolni az energián is. A lágy vizet nem kell annyira felmelegíteni, hogy hatékony legyen, de a felmelegítés is könnyebb, ha nem vízköves a fűtőszál, a hőcserélő a kazánban, és eleve kevesebb energia szükséges a lágy víz azonos hőfokra melegítéséhez, mint a kemény vízhez. Ha még hozzá vesszük, hogy öblítőt sem kell használni, mivel nem szárad a vízkő a ruhákba, tehát nem keményednek meg, és vízkőoldókat, szappancsapadékot oldani tudó fürdőszobai takarítókat sem kell többet venni, nagyon hamar megtérül a beruházás. Nincs az a bankbetét, vagy értékpapír, ami csak megközelítő hozammal kecsegtetne.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 14:45:23

@petkep: LOL többszázezeres cuccokat ingyenes weboldalon áruló reklámját olvashattunk :)

KralleMesi 2013.06.15. 15:46:21

@staticky: Én mindent ezzel mosok, ami 40 fokig mosható, és nekem tökéletesen működik. Igaz, nincsenek extrém olajos vagy fűfoltos ruháim, de az irodista életmóddal járó szennyeződéseket mind tisztára tudom vele mosni.

petkep 2013.06.15. 16:45:17

@eßemfaßom meg áll: Engem egyáltalán nem zavar az, hogy egy weboldal ingyenes, vagy sem, csak a tartalom érdekes! Gondolom nem az évi 800 Ft a spórolás tárgya... De ha ezen múlik, hogy olyan "cuccot", aminek ausztriai ára 2-3 ezer €, 200 eFt-körül megkapok, akkor legyen! :-) A "reklámról" meg csak annyit, hogy ezen az oldalon többet tudtam meg a vízlágyítókról, mint az összes többi vízlágyítókkal foglalkozó oldalon együttvéve.
süti beállítások módosítása