Facebook

Follow on Bloglovin

Kérdés, megjegyzés?

Írj @-t: mesi.kralle@gmail.com

Szépségkamra blog - ask.fm

Utolsó kommentek

Címkék

acetonos lemosó (1) aden (4) ajakápoló (1) akció (1) alapozó (1) allergia (2) anyák napja (1) ápoló olaj (1) arany (1) arcápolás (1) arckrém (1) árkád (1) ars poetica (1) astor (5) avon (5) avon paletta (1) balea (2) balerina (1) baltic sand (1) barack (1) barna (2) batz (1) bb krém (1) beutyblog (1) black dot (1) bőrápolás (1) caca marron (1) carmex (2) catrice (1) clinique (2) csajos (1) csillám (9) csináld magad (1) divat (1) DIY testápolás (1) egészség (1) ekcéma (1) életmód (4) eredményhirdetés (1) érzékeny bőr (2) essence (11) facebook (1) fázisfotó (1) fehér (1) fekete (1) flormar (3) fodrász (1) garnier (1) gesztenyebarna (1) glitter (2) glitter sandwich (1) gyógyszertári krém (1) h&m (1) hajfestés (1) hajfestés természetesen (1) hajszín (1) havi favorit (1) háztartás (1) henna (2) hiba (1) hip trip (1) humor (1) illóolaj (1) isadora (1) isana (1) kedvenc (1) kedvencek (1) kedvezmény (1) kék (4) kép kedd (1) kézápolás (1) kézkrém (1) kiegészítő (1) környezetbarát (1) körömlakk (4) körömlakklemosás (1) krém (1) lakklétszámlálás (1) leggings (1) lejárati idő (1) lejárt termék (1) lila (2) Loreal (1) loreal (5) Lovely (1) lovely (4) lush (1) make-up (1) manhattan (1) manikűr (13) maybelline (3) meddig áll el (1) melír (1) mese (1) mintás köröm (1) miss sporty (1) mosódió (1) napégés (1) napolaj (1) naptej (1) new york color (1) NOTD (14) nude (3) NYC (3) nyereményjáték (1) nyerményjáték (1) nyomda (1) ombia (1) ombre (1) önéletrajz (1) opi (1) organikus (1) orsay (1) otthoni hajfestés (1) paletta (2) papucs (1) pasztell (3) pattanás (1) pettyes (4) pink (1) piros (1) púder (1) random (1) rózsaszín (5) rózsaszín álom (1) smink (4) sötétszőke (1) strand (1) strassz (1) sun ozon (1) swatch (1) szavatosság (1) szemceruza (1) szemhéjpúder (1) szempillaspirál (2) szépség (2) szépségkamra (2) szürke (1) takarítás (1) tárcabarát (1) teafaolaj (1) természetes smink (1) testápolás (2) testápoló (1) teszt (1) tisztítószer (1) UVA (1) UVB (1) virágos (1) vízálló (1) vörös (1) vörös köröm (1) zene (1) zöld (1) zsákmány (1) Címkefelhő

Törülköző, papucs, gyékény, strandlabda, napszemüveg és naptej. Sokszor az utolsó összetevő le is marad a listáról pedig rettentően fontos kelléke a strandolásnak. Különböző kifogásokat szokás felhozni a krémezés ellen, talán ez a három leggyakoribb: "Úgyis rögtön lemosom magamról a vízben!", vagy "Nem kell ez, majd keresünk valami árnyékos helyet!", "Á, így sosem fogok lebarnulni...".

Lemosod magadról: Így igaz, éppen ezért nem elég egyszer bekenni/fújni vele a bőrt, de legalább megvéded magad a leégéstől és a vele járó rizikótól, a bőrráktól (legalábbis csökkented az esélyét).

Árnyékos hely: Árnyékban is le lehet égni, bizony. A csúnya UVA és UVB sugarak is átjutnak előbb-utóbb rajta, de tény, hogy jobb, mintha a tűző napon lennél.

"Énsosembarnulokle": De, lebarnulsz. A legtöbb naptej tartalmaz béta-karotint, ami elősegíti a barnulás folyamatát, tehát mondhatni, hogy egy jó naptejjel egyenletesebben és egészségesebben lehet bronzosodni.

naptej_napfeny.jpg

Apropó, jó naptej

A jó naptej általában nem egyenlő a drága naptejjel, ezt egy bőrgyógyásztól tudom. A klasszikus kerek, kék fémdobozos krém gyártója is forgalmaz naptejeket 3-4000 forintos áron, és sajnos alig van bennük valami, ami ténylegesen védene a napégés ellen, ám tele vannak parabénnel, tartósítószerrel és különböző nagyon mesterséges anyagokkal, és ha ez nem lenne elég, még drága is. Nagyon. Drága.

A jó naptej csomagolásán fel van tüntetve, hogy UVB és UVA sugarak ellen is védelmet nyújt. Régebben csak az UVB sugarakon volt a hangsúly, ez felelős a leégésért, az UVA pedig mélyebbre hatol és ott okoz károkat, nagy dózis esetén növeli a bőrrák kockázatát.

A jó naptej tartalmaz valamilyen fényvisszaverő anyagot, pl.: titándioxidot, jó ha vannak benne vitaminok és béta-karotin, illetve hasznos, ha parabén- és tartósítószer mentes. Tehát minél több természetes és minél kevesebb műanyag legyen benne. Ha az összetevők között szerepel a "mineral oil", akkor számolhatunk azzal, hogy totálosan eltömíti a pórusokat, ezzel akadályozva a bőrlégzést - inkább ne vegyük meg.

Jó naptej például a két német drogéria saját márkás kréme, a Sun Ozon és Sundance napteje. Klasszak az összetevőik, van bennük vitamin és az áruk is nagyon kedvező.

Naptej, napolaj, spray

Ebben a három formában kaphatóak a leégés elleni kozmetikumok. A napolaj a barnulni vágyó száraz bőrű egyéneknek való, akik imádnak csillogva feküdni a parton letakart arccal (ó, az arc, erre még visszatérünk!). Az olajat célszerű 20-30 perccel a napra lépés előtt felkenni a bőrre.

A naptej a normál és száraz bőrű embereknek való, ápoló hatása is van, hatóideje szintén 20-30 perc.

A spricnis forma főleg a zsíros bőrűeknek való, mert ezek általában vizes alapúak, pikk-pakk beszívja őket a bőr, de tényleges hatását csak pár perc múlva fejti ki. Azoknak is ajánlom, akik türelmetlenek, vagy épp utálják, ha ragad a bőrük.

A naptej is megromlik,ezáltal pedig veszít a hatóerejéből. Az is megromlik, amiben tartosítószer van, így inkább ne spóroljunk - dobjuk ki a tavalyit és vegyünk egy újat.

Kencék gyermekekre és arcra

A kicsiket csak és kizárólag gyermekeknek való krémmel kenegessük. Ezekben sok a természetes összetevő, és nem tartalmaznak allergén anyagokat, emellett a hatóidejük és hosszabb, így nem kell őket gyakran nyüstölni a krémezéssel, persze fürdőzés után kötelező ez esetben is, sőt akkor is meg kell ismételni, ha vízálló a krém. Persze felnőttek is használhatják a gyerekeknek szánt naptejet, de fordítva inkább ne alkalmazzuk.

Arcbőrre ne kenjünk naptejet! Az arcbőr sokkal érzékenyebb, mint a testünkön lévő bőrfelület és emiatt a naptej anyagai irritációt okozhatnak. Olyan arckrémet kell választani, amely fényvédőt tartalmaz, ma már a legtöbb krém 15-ös fényvédőfaktorral van ellátva, de azért nem árt erre figyelni. Egy jó napközbeni frissítő arcmosás után újrakrémezhetjük a bőrünket, és akkor az arcunk is védve van.

Bike2.jpg

Fontos információ: a naptej nem csak strandkellék, ha süt a nap és több mint 10-15 percet tartózkodunk a napon, akkor illik magunkat bekenni (bőrtípustól és faktorszámtól függően). Hosszú fagyizás, séta, tollas, biciklizés - használjuk bátran, és óvjuk a bőrünket és egészségünket!

Címkék: egészség strand naptej testápolás napolaj napégés UVB UVA

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepsegkamra.blog.hu/api/trackback/id/tr945283224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fikszIksz 2013.05.07. 15:21:06

ne haragudj, de ezt:

"A klasszikus kerek, kék fémdobozos krém gyártója is forgalmaz naptejeket 3-4000 forintos áron, és sajnos alig van bennük valami, ami ténylegesen védene a napégés ellen, ám tele vannak parabénnel, tartósítószerrel és különböző nagyon mesterséges anyagokkal"

mivel tudod alátámasztani?

KralleMesi 2013.05.07. 15:54:57

@fikszIksz: Az összetevő listával, amit a bőrgyógyász ismerősöm segített kielemezni. Összetevők (INCI lista):
Water / Aqua, Alcohol Denat.al, C12-15 Alkyl Benzoateeo, Octyldodecanoleo|al, Butyl Methoxydibenzoylmethanef, Octocrylenef, Cetyl Alcoholti|eo|eu|al, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazinef, Cetearyl Alcoholeo|eu|al, Myristyl Myristateeo, Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonatef, Titanium Dioxidef, Glycyrrhetinic Acidgy, Glycerinh, Tocopheryl Acetatea|v, Tapioca Starch, Glyceryl Stearate SEeo|eu, PEG-40 Castor Oilti|eu, Sodium Cetearyl Sulfateti, Xanthan Gumti|eu, Trimethoxycaprylylsilane, Trisodium EDTA, Phenoxyethanolta, Methylparabenta|par, Linalooli, Benzyl Alcoholi|ta, Limonenei, Benzyl Benzoatei, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehydei, Hexyl Cinnamali, Benzyl Salicylatei, Butylphenyl Methylpropionali, Alpha-Isomethyl Iononei, Eugenoli, Citronelloli, Coumarini, Parfum / Fragrancei
A methylparaben például egy olyan anyag, ami fokozza az UVB sugarak károsító hatását - és ez benne van a naptejben, ami elvileg azt szolgálja, hogy megvédje a bőrt.

fikszIksz 2013.05.07. 17:05:56

Tehát ha jól értem a felsorolt 34 összetevőből 33 az "alig van bennük valami, ami ténylegesen védene a napégés ellen" összetevő, egy pedig szerinted biztosan fokozza a károsító hatást.

Nekem a "hírbe hozott" naptejem van, és véd az UVA, UVB sugarak ellen.

Bízom annyira gyártóban, illetve az EU-ban /aki szigorúan felügyeli hogy ki-mit-hogyan írhat anélkül, hogy megtévesztené a többieket/, hogy a forgalomba hozott termékek használhatóak, egészség megőrzők.

Számomra meglepő az "arcra ne kenjünk naptejet". Lehet, hogy a legérzékenyebb, de egyben a legtöbb dózist "elnyelő" testrészem, mivel nem maszkban járok..... Pont emiatt használok erősebb fényvédőt az arcomra és a kezemre.

KralleMesi 2013.05.07. 18:04:51

@fikszIksz: Az összetevőket megvizsgálva alig van benne természetes anyag, ez nálam eleve rossz pont, pedig nem vagyok biomániás egyáltalán.
Egyébként ez a táblázat jó összefoglalója a krémmel való ellenérzéseimnek. kozmetikaportal.hu/cikkek/kozmetikumok/kozmetikumtesztek/a-nagy-naptej-teszt-mi-van-a-napozoszerekben
Mivel több bőrproblémám van (sajnos) elég sűrűn járok bőrgyógyászhoz és adok a szavára, ő nem ajánlja ezt a naptejet, egyáltalán.
Az arcra ne kenjünk részről pedig annyit, hogy az, akinek érzékeny a bőre az ne kenjen tényleg, mert egy bőr- vagy szemgyulladás, vagy bármilyen allergiás reakciónak komoly kimenetele lehet. Ha pedig valaki minden áron kenni akar, akkor válasszon hipoallergén, színezék-, tartósítószer és parabénmentes változatot, azt hiszem, hogy létezik ilyen gyermekeknek gyártott napkrém, de szerintem az is eltömíti a pórusokat.
Amúgy az összetevőlista pedig olyan, amit laikusok nem tudnak a boltban a polc előtt értelmezni, én például fejben tartok néhány káros anyagot, vagy épp olyat, amire érzékeny vagyok és egyszerűen nem veszem meg, ha nem felel meg az igényeimnek.
Rengeteg olyan szer van, ami kis mennyiségben nem okoz kárt, de ha ugyanez a szer megtalálható minden más krémedben is, akkor az nem tesz jót. Márpedig ha egy gyártó a csomósodásgátlásra kiválaszt egy anyagot, ami ugye káros, de csak minimális van benne, akkor valószínű, hogy a többi termékében is azt használja majd, az anyag mennyisége pedig szép lassan gyűlik, és ezt a vásárló nem is veszi észre.

feketebakancs 2013.05.08. 13:06:19

Szia! Számomra nagyon hasznos volt ez a poszt. Teljesen egyetértek azzal, hogy egy termék összetevőt mi nem tudjuk segítség nélkül értelmezni. (Krémmánián is kapunk ezzel kapcsolatban segítséget.)
De az lenne a kérdésem, hogy ha fényvédős arckrémet használok, az eléggé véd? Mert a legtöbb arckrémben max. SPF 15 van.
Köszönöm a választ és a posztot is!

KralleMesi 2013.05.08. 19:08:34

Szia! A 15 SPF egy szorzó, amivel kiszámolhatod, hogy mennyi ideig védi a bőrödet a krém, ez bőrtípustól-hajszíntől függ általában. Tehát annyi ideig biztosan tartózkodhatsz a napon, ha pl. 10-es a szorzó, az 150 percet jelent, ha mégis többet lennél akkor, én az arcmosás-újrakrémezés kettőst ajánlom. Én nyáron általában így járok el, úgyis gyakran mosok arcot.
Vannak arcra kifejlesztett fényvédőkrémek 20 illetve 50 SPF-fel ellátva, pl. AVON Bronze Bőröregedést gátló napvédő arckrém, Vichy Capital Soleil Napvédő Krém Arcra SPF 50+, Babylove Napozókrém SPF50.
süti beállítások módosítása